Asperges

Asperges

Het aspergeseizoen is weer geopend!

Te midden van het weelderige versaanbod in het voorjaar schittert een koninklijke groente: de asperge! Laat u inspireren door ons aanbod, bekijk recepten met asperges in de hoofdrol, wijnen die goed combineren met asperges én lees meer over deze bijzondere groente.


Ontdek het aanbod

Bij HANOS vindt u diverse soorten asperges en aspergeproducten. Ontdek ons aanbod van heerlijke verse Hollandse asperges tot handige aspergepannen en vlijmscherpe dunschillers.

ASPERGE PUNT WIT
ASPERGES AA GESCHILD
ASPERGES AA GESCHILD
ASPERGESCHILLER PEEL-STAR KS 2 MESS.
SILICONEN MAL 30 X 17,5CM ASPARAGUS 12X1
HOLLANDAISE SAUS BOTER  PREM N°02

Hollandaisesaus

Delisauce40906630

10,10

per emmer 800 milliliter

ASPERGE GROEN IMPORT
5,95 3,95

per bos 450 gram


Recepten met asperges

Asperges bieden een breed spectrum aan culinaire mogelijkheden. Naast de klassieke bereiding met bijvoorbeeld gesmolten boter of Hollandaisesaus laten onze chefs u graag zien wat er nog meer mogelijk is met asperge. Laat u bijvoorbeeld inspireren door asperges in 'casual dining style' of een 'aspergeritief': asperges als kleine bite.

Asperges in 'casual dining style'

Asperges in 'casual dining style'

Onze FoodXperience chefs hebben zich vol overgave gestort op gerechten met de asperge, zowel wit als groen, in de hoofdrol. Geen klassieke bereidingen van asperges, maar juist in een ‘casual dining style’ gebracht.

Bekijk de recepten

Aspergeritief

Aspergeritief

Asperge leent zich uitstekend om kleine bites van te maken. Heerlijk als amuse of als hapje bij een glas witte wijn. Onze chefs maakten maar liefst 12 verschillende bites op basis van asperge.

Bekijk de recepten

Meer asperge-recepten

Benieuwd naar meer recepten waarin asperges een rol spelen?
Klik op de button hieronder en ontdek meer recepten op FoodXperience.

Bekijk alle recepten

Asperges & wijnen

Bij het selecteren van de juiste wijn bij aspergegerechten is het belangrijk dat de aroma’s in de wijn voorrang geven aan de asperges voor een harmonieuze combinatie. Onze wijnspecialisten selecteerden voor u een aantal fruitige, frisse witte wijnen met een zachte zuurgraad, die goed combineren met asperges.

PETER ZEMMER PINOT BIANCO

Peter Zemmer Pinot Bianco

Peter zemmer8535348

10,35

per fles 75 centiliter

BESTHEIM PINOT BLANC CHASSEURS DE LUNE

Bestheim Pinot Blanc

Bestheim8178289

8,40 7,55

per fles 75 centiliter

ABH. KLAUSENBERG PINOT BLANC TROCKEN
13,75

per fles 75 centiliter

PUKLAVEC ESTATE SAUVIGNON-PINOT GRIGIO
6,95 6,10

per fles 75 centiliter

DIEMERSFONTEIN SAUVIGNON BLANC

Diemersfontein sauvignon blanc

Diemersfontein8551100

7,50 4,95

per fles 75 centiliter

LA CROIX DES CHAMPS TOURAINE

La croix des champs touraine

La croix des champs8207950

5,95

per fles 75 centiliter

Op zoek naar nog meer wijnen om te combineren met uw asperge-gerechten?
Klik op onderstaande button om ons volledige wijnassortiment te bekijken en laat u inspireren.

Bekijk ons wijnassortiment


Alles over de asperge

Meer informatie over asperges

De asperge, ook wel de ‘koningin der groenten’ genoemd, is een struikachtige plant die bij een juiste behandeling vanuit haar houtachtige wortelstokken nieuwe scheuten vormt. Wij leggen u graag meer uit over deze bijzondere groente. Van oorsprong tot teelt, maar bijvoorbeeld ook hoe u verse asperges herkent en hoe u asperges het beste kunt bewaren.

Soorten asperges

Asperges komen voor in verschillende kleuren. Wij leggen de verschillen voor u uit.

Witte asperges | HANOS

Witte asperges

Wanneer de asperges onder de grond worden geteeld en dus nooit zonlicht zien, blijven ze wit van kleur. Vandaar ook wel de bijnaam ‘het witte goud’. Witte asperges hebben een delicate, lichtzoete smaak en worden traditioneel gegeten met aardappelen, een gekookt ei, ham of gerookte zalm en een botersaus.

Groene asperges | HANOS

Groene asperges

Groene asperges groeien boven de grond en krijgen hun karakteristieke groene kleur door zonlicht. Ze hebben een sterkere en kruidigere smaak dan witte asperges, hoeven niet geschild te worden (wel even de onderkant afsnijden) en kunnen zowel rauw als bereid gegeten worden.

Paarse asperges | HANOS

Paarse asperges

Iets minder bekend is de paarse asperge. Deze groeit ook boven de grond en dankt zijn kleur aan het authocyaan pigment. Paarse asperges bevatten 20% meer suiker dan de witte en groene variant, waardoor ze logischerwijs een stuk zoeter van smaak zijn. Paarse asperges zijn verkrijgbaar vanaf mei.


Het witte goud

De asperge, ook wel de ‘koningin der groenten’ genoemd, is een struikachtige plant die bij een juiste behandeling vanuit haar houtachtige wortelstokken nieuwe scheuten vormt. Rond half maart kan er gezaaid worden. Het jaar daarop worden de planten eerst gerooid en vervolgens keurig uitgezet in geulen. Hier worden de karakteristieke heuveltjes opgeploegd. Vanaf het vierde tot ongeveer het tiende jaar kan er volop geoogst worden. Daarna is de grond 'uitgeput'.

De heuveltjes die over de aspergeplanten worden geploegd, zijn zo’n 30 centimeter hoog en zorgen ervoor dat de asperges makkelijker groeien en beter kunnen worden afgestoken. Een goed aspergebed heeft een losse structuur, bij voorkeur zand- of zavelgrond, waardoor de stengels mooi recht naar boven kunnen groeien. Zodra er een barstje in de aarde komt, moeten de asperges geoogst worden. Dit is een arbeidsintensief proces en een kunst apart. Als de aarde scheurt, moet de steker direct in actie komen. Met twee vingers wordt een sleufje van 10 à 15 centimeter rondom de asperge gegraven. De asperge komt dan 'bloot' te liggen. Met een snelle steek wordt met een speciaal mes de stengel afgesneden, zorgvuldig en zo laag mogelijk. Meteen na de oogst wordt de sleuf met aarde gedicht en het heuveltje weer hersteld.

Asperge

De oorsprong van het witte goud

De asperge kent zijn oorsprong in het oude Egypte; daar zijn de oudste bewijzen van een aspergecultuur gevonden in de piramide van Sakkara. Hier zouden asperges zijn afgebeeld op muurtekeningen van een offergave voor een Farao. Door de eeuwen heen heeft de asperge zich via Italië en Frankrijk een weg door Europa gebaand, om in de 18de eeuw in Nederland te aarden. Toen al waren er in Groningen en omstreken aspergebedden te vinden. In de 19de eeuw werd de teelt grootschaliger opgepakt, na de Tweede Wereldoorlog werd Zuidoost-Nederland hét aspergecentrum van Nederland.

In België worden asperges gekweekt rond Geel, Turnhout, het Waasland, de streek rond Mechelen, de streek rond Bornem/Puurs (Kalfort), Londerzeel en in de provincie Limburg.

Hoe herken ik verse asperges?

  • Ze hebben een glanzende stengel.
  • Als u de stengels zacht tegen elkaar aan wrijft, hoort u een piepend geluid.
  • Het snijvlak aan de onderzijde mag niet ingedroogd zijn. Controleer dit door met uw nagel op het vlak te drukken.

Hoe bewaar ik asperges?

  • Asperges zijn dagvers het lekkerst.
  • Witte asperges kunt u in een vochtige doek bewaren in de koelkast, groene en paarse asperges kunt u in een open plastic zak bewaren in de koelkast.
  • Als u de asperges zorgvuldig schilt en verpakt in een plastic diepvrieszak, kunnen asperges 4 tot 6 maanden bewaard blijven in de diepvries. Let op: kook de stengels bevroren in een pan met ruim water en laat ze niet eerst ontdooien.

Aspergeweetjes

  • Het geslacht 'Asparagus' kent zo'n 150 soorten.
  • Asperge behoort tot de familie van de lelie-achtigen, net als knoflook en prei.
  • Een sterke aspergeplant levert in het oogstseizoen meer dan 20 stengels.
  • Op een warme dag groeit een stengel soms wel 7 cm.
  • De aspergezaadjes komen uit de rode besjes van een aspergeplant.
  • Mannelijke aspergeplanten geven een hogere opbrengst dan vrouwelijke. Die opbrengst kan per ha. wel 40% hoger uitvallen. Daarom gebruiken kwekers vrijwel uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt.
  • De asperge staat in de top 3 schoonste groenten van Nederland. Gewasbeschermingsmiddelen worden namelijk pas na de oogst minimaal ingezet en komen dus nooit direct in aanraking met de oogst.
  • Verse asperges herkent u niet alleen aan het uiterlijk (lichte glans) en het gevoel (vochtig), maar ook aan het geluid. Als asperges vers zijn, piepen ze namelijk als je ze tegen elkaar wrijft.
  • Asperges zijn veel makkelijker te schillen als u ze voor het schillen een half uur in koud water legt.
  • Asperges bevatten veel voedingsstoffen en zijn daardoor erg gezond. Zo bevatten asperges magnesium, calcium, kalium, zink, fosfor en verschillende vitamines zoals B1, B2 en B6.
  • Asperges zijn het lekkerst wanneer ze van een niet al te oud aspergeveld afkomstig zijn.
  • De langste asperge ooit gestoken was maar liefst 3,11 meter lang.

Meer inspiratie:

Inspiratie voor het voorjaar

Inspiratie voor het voorjaar

Inspiratie voor het voorjaar