Kaasfondue

Say Cheese! Kaasfondue staat garant voor een gezellig samenkomen voor uw gasten tijdens de donkere winterdagen. De kaasfondue die eens een eenvoudige eenpansmaaltijd van Zwitserse bergherders was, is inmiddels uitgegroeid tot Zwitserlands bekendste kaasgerecht. Maar bij ons in de Lage Landen doet die het ook uitstekend!

Traditioneel gemaakt op basis van Gruyère en Emmentaler óf aangevuld met een pittige Appenzeller, is de kaasfondue een smakelijke en voedzame maaltijd. Voor wie snel een fondue op tafel wilt zetten is er natuurlijk ook de kant-en-klare kaasfondue, maar zelf gemaakt blijft toch het lekkerst. Bij HANOS vindt u een ruim assortiment voor beide opties. Lees alles over de beste kazen, de juiste wijn en meer!

Het basisrecept

Benodigdheden voor 4 personen:
• 1 teentje knoflook
• 400 gram Gruyère
• 400 gram Emmentaler
•4 dl droge witte wijn
• 20 cl Kirsch
• nootmuskaat
• peper

Bereiding:
1. Volgens de traditie wrijft men de fonduepan (Caquelon) eerst in met een teentje knoflook.
2. Vervolgens legt men de in blokjes gesneden of gerapte kaas in de pan en giet hier de wijn bij.
3. Zet de pot op laag vuur en verhit al roerend tot de kaas gesmolten is.
4. Voeg als laatste de kirsch toe en breng het geheel op smaak met de nootmuskaat en versgemalen peper.

Basisrecept kaasfondue

De fondue is zelf verder op smaak te variëren met bijvoorbeeld tuinkruiden, paddenstoelen of gebakken spekjes. Verras uw gasten met een luxe cantharel en truffel variant of met een pikante blauwaderkaas variant.

De beste kazen voor uw zelfgemaakte kaasfondue

Emmentaler mild

40796185 | Emmentaler mild

Emmental kaas is een originele Zwitserse kaas en staat bekend om de ogen in de kaas. Deze variant is lekker mild.

Bekijk kaas

 Gruyere mild Hotelblok

40796087 | Gruyere mild Hotelblok

Gruyere is de veelzijdige, milde Alpenkaas bij uitstek. De kaas heeft de vorm van een hotelblok en is daardoor efficiënt te gebruiken.

Bekijk kaas

Appenzeller mildly spicy

40795202 | Appenzeller mildly spicy

Appenzeller is een kaas die wordt geproduceerd in het Appenzeller-land in het noordoosten van Zwitserland. Een kruidige, rauwmelkse kaas bereid volgens traditioneel recept.

Bekijk kaas

Emmentaler Kaltbac

40796078 | Emmentaler Kaltbach

Een pittigere variant voor uw kaasfondue. De Emmentaler Kaltbach is een Zwitserse harde kaas, vervaardigd uit verse melk, met zwart-bruine korst. Speciaal gerijpt in de grot.

Bekijk kaas

 Guyere kaltbach

40796032 | Guyere kaltbach

Deze kaas geeft ook wat meer pit aan uw kaasfondue. Door de natuurlijke rijping in de Santenberg grot van Kaltbach en het pittige aroma is deze Gruyère echt een smaakbelevenis.

Bekijk kaas

Liever kant-en-klaar?

Kaasfondue Tiger 800 gram

40704980 | Kaasfondue Tiger 800 gram

De Tiger kaasfondue heeft een fijne balans van 100% natuurlijke Zwitserse kaas met een traditionele twist van witte wijn. Dit pak van 800 gram is geschikt voor 4 personen.

Bekijk kaas

Kaasfondue Tiger 400 gram

40797111 | Kaasfondue Tiger 400 gram

Dezelfde balans tussen natuurlijke Zwitserse kaas en witte wijn van de Tiger Kaasfondue, maar dan in een kleinere verpakking van 400 gram. Geschikt voor 2 personen.
 

Bekijk kaas

Kaasfondue Kaltbach 450 gram

40706300| Kaasfondue Kaltbach 450 gram

EDe Kaltbach is gemaakt van kaas dat gerijpt is in de zandstenen Kaltbach grot. Het vochtige klimaat en de constante temperatuur zorgen voor een unieke kruidige smaak dat indruk maakt.

Bekijk kaas

Dippers

Diverse garnituren zoals brood, rauwkost, augurk, worst gaan goed samen als dippers met fondue. Bij HANOS vindt u een brede selectie aan (breek)broden die perfect passen bij kaasfondue:

De beste wijn bij kaasfondue

Cave St. Pierre Fendant du Valais

Deze wijn is een échte klassieker bij kaasfondue of raclette!

Een karakteristieke wijn uit het Zwitserse kanton Wallis. Cave St. Pierre ligt midden in de prachtige wijngaarden van Chamoson, de Zwitserse Rhônevallei. Deze wijn is gemaakt van 100% chasselas; een fijne, fruitige en zuivere wijn met een elegante en subtiele minerale toets.

Lees meer over deze wijn

Deze wijn is één van onze 6 favoriete winterse wijnen, geselecteerd door onze specialisten. Bekijk ook de andere 5 winterse wijnen, passend bij gerechten zoals hert of stoofvlees.

Wijn bij kaasfondue

Tip! Kaasfondue als onderdeel van uw thuismenu

Kaasfondue is een goede optie als onderdeel van uw thuismenu. Uw gast hoeft het alleen nog maar op te warmen. Zorg eventueel ook voor het totaalpakket, dus met een goede fonduepan (Caquelon). Deze kan eventueel onder borg mee gegeven worden. Maar opwarmen en fonduen uit een eigen steelpan bij uw gasten thuis is uiteraard ook een goed alternatief. Bekijk hier al onze items voor het verpakken en vervoeren voor thuismenu’s.

Bekijk alles voor verpakken en vervoeren


Meer inspiratie

Inspiratie en recepten voor de winter

Warmte van de winter

Bij HANOS vindt u alles om een warme winter te creëren!


Laat u inspireren

Streekkaas: Heeze Kaasrolletje bio, Noord-Brabant

Kaas

Lees alles over ons assortiment, tips van onze kaasmeester en bijzondere recepten met kaas.

Lees meer