Onze telers

Onze AGF-inkopers doen rechtstreeks zaken met telers. Zo weten we dat onze producten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het assortiment wordt regelmatig uitgebreid met bijzondere producten, zoals een fleurige eetbare bloem of smakelijke kiemgroente. De (familie)bedrijven werken in toenemende mate duurzaam en biologisch. Op deze pagina lichten we een aantal Nederlandse telers voor u uit. Elk bedrijf heeft zijn eigen specialiteit.


Klootwijk AGF | HANOS

Klootwijk AGF

Telers: broer en zus Janneke en Cees Klootwijk
Gewas: (vergeten) bloemen, kruiden en eetbare bloemen

De familie Klootwijk is al ruim 37 jaar actief in het telen van diverse bladgewassen. In 2006 is het bedrijf zich gaan specialiseren in vergeten groenten. "We telen ongeveer 270 soorten producten en die zijn allemaal even belangrijk voor ons, zo kunnen we een compleet assortiment aanbieden. Ook vernieuwing speelt een grote rol, daarom gaan we elk jaar op zoek naar bijvoorbeeld nieuwe soorten eetbare bloemen. Omdat we zelf telen en verhandelen, is de kwaliteit en duurzaamheid van onze producten gewaarborgd. We telen zonder gerommel en leveren dus eerlijke en verse producten. We vinden dat de plant zijn eigen ritme kan en moet volgen, zonder assimilatiebelichting en steenwol. Gevolg hiervan is wel dat het aanbod in de wintermaanden beperkter is. We oogsten pas als we een bestelling hebben. Dit komt de smaak ten goede en de houdbaarheid bij de uiteindelijke gebruiker.’"

Van der Plas Sprouts | HANOS

Van der Plas Sprouts

Kweker: familie Van der Plas
Gewas: 23 soorten kiemgroenten

Wat in de jaren 60 begon als een champignonkwekerij is inmiddels uitgegroeid tot de grootste producent van kiemgroenten in Europa. Innovatie, voedselveiligheid en verantwoord ondernemen staan hoog in het vaandel bij Van der Plas. Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Ze worden vroeg geoogst en hebben daardoor een hoge concentratie aan vitaminen, mineralen, enzymen en proteïnen. Inmiddels staat de teller bij Van der Plas op 23 soorten. ’’Ons doel is om per jaar twee of drie nieuwe producten op de markt te brengen.’’ Alle kiemgroenten worden gekweekt in een hydrocultuur (water en warmte), zonder toevoegingen en bestrijdingsmiddelen. ’’Dankzij ons specialisme kunnen we elke dag oogsten. Onze producten zijn dus echt vers, hierdoor zijn ze maximaal zes tot acht dagen houdbaar.’’

Reukers | HANOS

Reukers

Kweker: Marcel Reukers
Gewas: Oesterzwammen in verschillende formaten

Oesterzwammen worden vaak omschreven als de 'vegetarische biefstuk' vanwege het hoge eiwitgehalte. De zwammen worden sinds de jaren 80 gekweekt in Nederland. De basis, het broed, is het zaad waaruit de oesterzwam ontstaat. Dit broed wordt met gehakseld en vochtig stro in plastic zakken gedaan, waarna de natuur haar gang kan gaan. "Na twaalf tot veertien dagen maak ik openingen in de plastic zakken en door het contact met de buitenlucht komen de zwammen tot wasdom. Ik zie al snel de eerste kopjes verschijnen. Na nog eens vijf tot zes dagen kan ik ze snijden en verpakken." Oesterzwammen zijn in de eerste dagen na de oogst op hun best en liggen daarom zo snel mogelijk in de HANOS-groothandels.

Waddengeluk | HANOS

Waddengeluk

Telers: Jurjen en Annechien Bruinsma
Gewas: Aardappelen, wortelen, sjalotten, kool, bieten en gras/klaven (voer voor een collega-boer met geiten), spruiten en broccoli

Gewassen die geteeld zijn onder deze bijzondere naam zijn ook bijzonder. Ze komen uit de Friese klei, gegroeid met de zilte lucht van de waddenwind. De producten vinden hun oorsprong in het Friese dorpje Sexbierum. Hier hebben Jurjen en Annechien Bruinsma een biologisch dynamisch akkerbouwen groentebedrijf. De percelen waar de gewassen op groeien, liggen aan de zeedijk. ’’In 1999 konden we een biologisch bedrijf overnemen en zijn we begonnen met biologisch boeren. Al met al is onze grond al meer dan 25 jaar vrij van chemische middelen en kunstmest. De natuur is heel goed in staat om mooie en gezonde gewassen voort te brengen. Dit betekent wel vaak lagere hoeveelheden en kilo’s én iets duurdere producten. We willen in de toekomst verder gaan met duurzame energie en een eerlijk, gezond en herkenbaar product blijven produceren. Een product waarvan u en wij weten met welke handen het verwerkt is. Dat noemen wij WaddenGELUK!’’

Kramer | HANOS

Kramer

Kweker: familie Kramer
Gewas: zuurkool

Zuurkool maken is ons vak en meer dan dat; het zit in onze roots. We blijven bezig met het maken van nieuwe varianten en het ontwikkelen van nieuwe recepten. Daarbij houden we de markt nauwlettend in de gaten. De laatste tijd zie je echt een herwaardering voor het rauw gefermenteerde product. Een voorgekookte zuurkool is niet meer van deze tijd. Wij werken al sinds 1890 vanuit de overtuiging dat we werken mét de natuur en niet tegen de natuur. Dit houdt in dat wij wild fermenteren (hierbij maak je gebruik van de bacteriën op de kool zelf en gebruik je dus geen starterscultuur), we niet pasteuriseren en met de seizoenen meebewegen. Met 20°C hebben melkzuurbacteriën een andere mate van activiteit dan in de winter met 5°C. Hierdoor krijg je meer smaakverschillen, maar dit levert uiteindelijk wel een product op dat nog heel dicht ligt bij hoe het 130 jaar geleden gebeurde. En zeg nou zelf: elke kool smaakt toch ook niet hetzelfde? Daarnaast heeft zuurkool de laatste jaren een extra functie gekregen. We zien ons product steeds vaker terug als topping of side dish.

De Kat Angelino | HANOS

De Kat Angelino

Kweker: Dick, Ina en Roy de Kat Angelino
Gewas: appels en peren

De mooiste appels komen van de Betuwe, dat horen we hier vaak. Mijn vader was fruitteler en zíjn vader was ook weer fruitteler. Ik ben echt opgegroeid binnen dit bedrijf. Zoals ik ben meegegroeid met ons bedrijf, zo is ons bedrijf ook meegegroeid met HANOS. Voor HANOS telen wij voornamelijk de Jonagold en de Elstar, maar ook een aantal peren. Ik pluk de Jonagold expres wat later, dan zijn ze beter van smaak en kwaliteit. We houden de appels vervolgens gekoeld onder speciale condities, waardoor de appels langer bewaard kunnen blijven. Zo lever ik jaarrond de Jonagold aan HANOS. Voornamelijk de kleinere en middelmaat appels doen het goed voor de horeca, deze zijn sneller te schillen. Veel groter hoeven wij niet meer te worden. Ik blijf bij zo'n 16 hectare appels en 8 hectare peren. Ik ga hier niet voor de massa, maar echt voor kwaliteit. Dat past bij ons en dat past bij HANOS.

Sint-Lucie | HANOS

Sint-Lucie

Kweker: Frank en Christel Vansimpen
Gewas: cresson (waterkers)

Als derde generatie waterkers-kwekers staan Frank Vansimpen en zijn zus Christel sinds 2010 aan het roer van Sint-Lucie, het grootste waterkersbedrijf van België dat haar naam dankt aan de nabij gelegen natuurlijke bron. “Waterkers is een caloriearme groente die rijk is aan ijzer, calcium, jodium, vitamine A en C. Daarnaast heeft het een gunstige werking op de zenuwen en hoge bloeddruk én helpt het om de eetlust op te wekken. Wij gaan er prat op dat waterkers de gezondste groente is”, verklaart Frank.


Benieuwd naar het AGF assortiment van HANOS? Bekijk dan alle producten of lees meer op onze AGF overzichtspagina.

Bekijk ons AGF-assortiment