Wintervis, schaal- en schelpdieren

Wintervis, schaal- en schelpdieren

Het aanbod van schaal- en schelpdieren en kreeft is ongekend in de winter. Bezoek vooral eens uw HANOS vestiging om deze prachtige producten in volle glorie te zien én laat u adviseren door onze visspecialisten.

Recepten Masterclass Meer over wintervis Assortiment


Visspecialist & sommelier

Voor deze winter zochten de visspecialist en sommelier elkaar op om de mooiste combinaties van schaal- & schelpdieren en wijnen & bieren te creëren.

Kokkels & Brugse Zot Blond

Het goud van de Waddenzee, zo worden kokkels ook wel genoemd. Kokkels bevatten veel vlees en zijn rijk van smaak. Heerlijk om te stomen in bier. De lichte moutige tonen van het bier versterken de natuurlijke zoetheid van de kokkels. De sprankelende bubbels en hoparoma’s bieden een verfrissend contrast.

KOKKELS NET

Kokkels net

Premier38400600

12,50 10,50

per zak 1 kilogram

Kokkels & blond bier

Recept: Kokkels & blond bier

De lichte moutige tonen van het bier versterken de natuurlijke zoetheid van de kokkels.

Bekijk het recept

Softshell crab & witbier

Softshell crab is heerlijk om in een beslag krokant te bakken en kan in zijn geheel gegeten worden. De zoete en sappige smaak gaat perfect samen met een verfrissend witbier. Natuurlijk door de citrustonen, maar ook juist de kruidige en bloemige aroma’s zorgen voor een interessante smaakdimensie.

SOFT SHELL KRAB PRIME 14 ST-KG DV

Soft shell krab prime 14 st-kg dv

Fisherman’s choice38356020

Rivierkreeft & tripel bier

Door de vleesachtige structuur en frisse, zoete smaak, is rivierkreeft een geliefd ingrediënt bij veel gasten. Perfect in combinatie met een tripel bier zoals deze ‘Zatte’. Een stevig goudgeel bier met geuren van vers fruit en een vleugje graan. De smaak is licht zoet en eindigt in een fijne, droge afdronk.

RIVIERKREEFTENVLEES

Rivierkreeftenvlees

Heiploeg38305003

ZATTE TRIPEL BIER 33CL

Zatte tripel bier 33cl

Brouwerij 't ij1210700

Scheermessen & Chablis

Scheermessen hebben een subtiele, zoete smaak met een lichte hint van ziltheid. Chablis staat bekend om haar verfrissende zuurgraad, minerale tonen en citrusaroma's. De minerale kwaliteiten van de wijn sluiten goed aan bij de zilte smaak van scheermessen, terwijl de citrusachtige tonen voor een verfrissend element zorgen.

SCHEERMESSEN NET

Scheermessen net

Premier38400610

CHEMILLY PETIT CHABLIS

Chateau de Chemilly Petit Chablis

Château de chemilly8122530

Noordzeekrab & Riesling

Noordzeekrab is delicaat, zoet en sappig en heeft een licht zilte toets. Het vlees van de Noordzeekrab is fijn van textuur. De levendige zuurgraad van deze droge, Duitse riesling helpt om de sappigheid van de krab te complementeren en de zachtheid van de wijn contrasteert mooi met de zilte tonen van de krab.

HANOS tip

Meteen klaar voor gebruik zijn de producten van Poseidon. De krabbenpoten worden aan boord gekookt en direct ingevroren. Hiermee is er de garantie voor de beste kwaliteit. Het krabvlees wordt gepasteuriseerd, verpakt en is klaar voor gebruik.

Bekijk de producten

Palourdes & Verdicchio

Palourdes, ook wel bekend als tapijtschelpen, hebben een delicate, zilte smaak met een lichte zoetheid. Perfect om te stoven in boter en witte wijn en natuurlijk om hiernaast te serveren. De frisse zuurgraad en citrusachtige tonen van deze verdicchio complementeren de smaken van palourdes.


Recepten met wintervis

In de winter kijken we voor de beste vis over de grens. Onze chefs gingen aan de slag met vissen die in de winter op hun best zijn.

Roosje van kingfish en rammenas

Dit roosje van kingfish en rammenas wordt geserveerd met een gel van vier soorten citrus, sesamcrème en een vinaigrette van bergamot.

Bekijk het recept

Langoustine met luchtige aardappel en aardappelkaantjes

Subtiel gerechtje met het zoete van langoustines, aardse van aardappel, ziltige van kaviaar en afgemaaktmet een mooie bieslookolie.

Bekijk het recept

Tarbot met pompoen, eryngii, kappertjesjus en hazelnoot

De tarbot met pompoen, eryngii, kappertjesjus en hazelnoot is een verfijnd gerecht waarin zeevruchten en wintersmaken harmonieus samenkomen.

Bekijk het recept

Griet met gepocheerde oester

Deze Griet wordt geserveerd met een gepocheerde oester, beurre blanc met boerenkool, crème van peterseliewortel, crème van citroenschil, mousseline van citrus, olie en crème van kaffir en diverse koolsoorten.

Bekijk het recept


Masterclass Vis & Seizoen - Winter

Jakob Doorn, visspecialist bij Versvishandel Jan van As (partner van HANOS), geeft u een kijkje in de keuken en inspireert u met diverse producten.


Klik hier om de recepten uit de masterclass te downloaden

Jakob vertelt meer over wintervis

Het is helemaal niet erg om voor verse vis over de grenzen te kijken. De vissen die elders zwemmen en in dit seizoen op hun best zijn, zijn prima te gebruiken in onze keukens, maar wat er in de winter vooral erg goed is, is het aanbod van schaal- en schelpdieren. Pak bijvoorbeeld de Hollandse creuse oester. Goedkoper dan de Franse en minstens zo goed van kwaliteit. Of wat te denken van kreeft? In deze maanden een absoluut topkwaliteit product.”

Kijkje over de grens

Jakobs tip is om voor verse vis over onze eigen grenzen heen te kijken. “Kies liever niet meer voor Hollandse kabeljauw, want de kabeljauw maakt zich in deze periode klaar voor de voortplanting. Hét alternatief is natuurlijk de Skrei die rondom de Lofoten zwemt. Maar ook heilbot is in deze periode een vis die goed verkrijgbaar is. Zowel wild als kweek. Wat ook nog een mooi product voor in uw keuken kan zijn, is de makreel. In de basis een zomervis door de heerlijke vetheid, maar in de winter iets magerder en dat is ook juist wel heel mooi. Wat verder nog goede opties voor op uw kaart kunnen zijn, zijn zonnevis, tarbot en griet. Maar ook uit de diepvries kunt u mooie vissen halen. Denk aan Black Cod en Toothfish.”

Vissen van de winter
Vissen van de winter

Kies voor de kwaliteit van kweek

Bij de benaming ‘seizoen van de alternatieven’ wordt ook zeker gedoeld op het kiezen voor kweekvis. Jakob legt uit: “Het is belangrijk om onze zeeën niet op het verkeerde moment te bevissen. Blijf om je heen kijken voor de vissen van het seizoen. Of kies dus voor kweek. De kwaliteit van kweekvis is de laatste jaren drastisch verbeterd. Kwekers hebben steeds meer controle over het moois dat zij kunnen produceren. Als we het vergelijken met wilde vis is kweek in sommige gevallen zelfs vetter en beter. We hebben het dan natuurlijk niet over Tilapia of Pangasius, maar over bijvoorbeeld de kwalitatief hoogstaande Yellowtail Kingfish. Ook het zusje van de Kingfish is mooi, dit is de Kampachi (ook wel Amberjack genoemd). De smaak van deze kweekvissen is werkelijk fantastisch en daar het gaat het uiteindelijk om als u uw gasten wilt verrassen.”
“Maak gebruik van wat het seizoen ons te bieden heeft of kies juist voor de beste kwaliteit kweekvis

Assortiment Vis, schaal- en schelpdieren

Zelf aan de slag met (winter)vis? Bij HANOS vindt u altijd de beste vissen van het seizoen. Klik op onderstaande button om kennis te maken met ons uitgebreide visassortiment. In onze groothandels staan onze visspecialisten u ook graag te woord voor adviezen en antwoorden op al uw vragen.

Bekijk het assortiment

Meer inspiratie:

Inspiratie voor het voorjaar

Inspiratie voor het voorjaar

Inspiratie voor het voorjaar