Productomschrijving
MA Montbéliarde Rosa Gallica wordt bereid uit raszuivere biologische rauwe melk van Montbéliarde-koeien. De kaas wordt 75 dagen gerijpt. De laatste 21 dagen wordt de kaas, volgens eeuwenoud recept, gerijpt in gedroogde rozenblaadjes. De gedroogde rozenblaadjes hebben een rustgevende werking. Het rijpen van de kaas gebeurd dan ook in alle rust. Rust, de gebruikte kaasculturen en de tijd dat de kaas rijpt zijn van grote invloed op de rijke smaak. Meester-Affineurs heeft het keurmerk Erkend Streekproduct. Dit keurmerk wordt verleend aan streekproducten met een gegarandeerde herkomst en toegevoegde waarde voor de streek.
Hoe wordt de kaas gemaakt?
De methode van Meester-Affineurs is bijzonder. Om de versheid te garanderen wordt gewerkt met gekoelde avondmelk en nog warme ochtendmelk. Ook verkrijgt het bedrijf zo een premium melk, aangezien vet,- en eiwitpercentages tussen de avond- en ochtendmelk verschillen. De verse rauwe melk gaat naar de ambachtelijke kaasmakerij. Nog voor het aanzuren van de melk worden de specifieke micro-organismen aan de melk toegevoegd. Na het aanzuren en stremmen, wordt de wrongel (vaste substantie) gewassen en de wei (vloeibaar) afgevoerd aan het jongvee. Zo gaan de nog aanwezige voedingsstoffen in de wei niet verloren. Zodra de wei van de wrongel is gescheiden, wordt de wrongel in doeken in de kaasringen gelegd en krijgt de kaas een eerste lichte persing. Pas bij de tweede lichte persing wordt de handtekening van Meester-Affineurs toegevoegd. Aansluitend krijgen de kazen een kort pekelbad (25% korter dan gebruikelijk), waarna ze verhuizen naar het rijpingscentrum. Daar krijgt de nog maagdelijke witte kaas een eerste wasbeurt met de speciale receptuur van kaasculturen. Na de eerste wassing krijgt elke kaas een eigen plank. Met het speciaal geselecteerde hout ontwikkelt zich een eigen biotoop van culturen. Om deze culturen optimaal te laten functioneren, wordt de kaas in het begin om de dag gewassen met dezelfde culturen, gekeerd en visueel geïnspecteerd. Dan gaat de frequentie van wassen omlaag en krijgt de kaas meer en meer rust om zelf de culturen te kunnen ontwikkelen die voor de vorming van de natuurkorst zo belangrijk zijn.
Over IK KOOK BEWUST
HANOS heeft een breed assortiment verantwoorde producten. Voor IK KOOK BEWUST selecteren onze inkopers speciaal de producten die verkrijgbaar zijn in het juiste seizoen, op duurzame wijze worden geproduceerd en van "dichtbij" komen. Ze zijn herkenbaar aan het 'IK KOOK BEWUST'-logo en zo eenvoudig terug te vinden in onze groothandels en op onze website. IK KOOK BEWUST staat voor duurzaam koken met eerlijke producten van dichtbij.
Specificaties
Land | Nederland |
Biologisch | Ja |
Vetgehalte droge stof | 51,20 |
Verschijningsvorm Kaas | Bereid uit rauwe melk |
Keurmerken | Biologisch |
Bereiden en bewaren
Bewaaradvies na openen | Na opening verpakking, product gekoeld |
Minimale bewaartemperatuur | 4 ºC |
Maximale bewaartemperatuur | 18 ºC |
Volvette Biologische Montbélairde MELK, zout, zuursel, vegetarisch stremsel.
Energie (kJ) | 1601 |
Energie (Kcal) | 382 |
Eiwitten (gram) | 24,5 |
Koolhydraten (gram) | 0 |
- waarvan suiker (gram) | 0 |
Vet (gram) | 32 |
- waarvan verzadigd (gram) | 20 |
Enkelvoudig onverzadigd vet (gram) | 7 |
Meervoudig onverzadigd vet (gram) | 1 |
Vezels (gram) | 0 |
Zout (gram) | 1,4 |
Polyolen | 0 |
Cholesterol | 80 |